Pientä aikaviivettä edelleen ....

Anne haastoi minua jokin aika sitten kirjallisuusesittelyyn. Ja oli todettava , että tulipas paha. Joskus ennen vanhaan lueskelin paljonkin, mutta nyt kymmenen vuotta, lähes se aika, kun olen ollut avioliitossa nykyisen mieheni kanssa, on lukeminen jäänyt vähiin. Ja tapaturman jälkeen jäänyt lähes kokonaan. Mutta josko lähden siitä, että mitä tulee mieleen.

Paljon mielenkiintoisia kirjoja on ollut myös opiskelun kuin harrastustenkin piirissä. Niitä on jonnii verran, joten niistä ei sen enempää.

Mutta haasteeseen vastatakseni yritän jotain "kehitellä" ;)

Siis viisi maailmankaikkeuden parasta kirjaa (ei keittokirjoja). Siis parasta/rakkainta/unohtumattominta/viihdyttävintä/vaikuttavinta kirjaa.

Kirjahyllystä ei juurikaan löydy lukemiani kirjoja. Syy on siinä, että olen aikoinaan ollut kirjaston ahkera käyttäjä. Tai sitten kirjat on lainattu kaveripiiristä.

Tähän mennessä vaikuttavin... hmmm... se voisi olla Nicky Cruz´in kirja "Juokse poika juokse". Jätän tästä listauksesta pois, koska se oli jo Annella. Sen lisäksi olen lukenut myös samaan "sarjaan" kuuluvan kirjan "Risti ja linkkuveitsi". Vaikuttavia kirjoja molemmat, moneen kertaa luetut. Toinen niistä löytyy kirjahyllystäkin. Nuo kirjat olen lukenut moneen kertaan rippikouluaikoihin ja sen jälkeenkin, kun olen etsinyt itseäni ja yrittänyt määritellä omaa paikkaani  ajankulussa.

* * * *

Iältään vanhimpia lukemiani kirjoja taitaa olla Välskärin kertomukset. Sakari Topeliuksen tekstejä luin jo joskus nuorempana, kesäisin äidin kotipaikalla olevassa aitassa. Aitta oli se, missä perheen lapset olivat kesäisin nukkuneet. Aitasta löytyi muutakin mielenkiintoista luettavaa. Nyt vanhempana olen saanut hankittua kirjan myös kirjahyllyyni. Sen vieressä majailee myös Talvi-illan tarinoita ja muuta sen aikuista luettavaa.

1245060719_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

* * * *

Mazo de la Roche´n 16-osaisen JALNA -sarjan luin useampaankin kertaan. Se tuli luettua ensimmäisen kerran murrosikäisenä ja kerran myöhemmin. Ensimmäisellä kerralla viehättivät tietenkin sen romanttiset käänteet, mutta myöhemmin myös suvun ja kartanon tarina tempaisivat mukaansa. Kolme kirjaa sarjasta löytyy omasta kirjahyllystäni, kun olen ne jossain vaiheessa kirpputorilta löytänyt.  Sukutarinoita ja henkilökuvia olen lukenut myöhemmin enemmänkin. Sekä faktaa että fiktiota.

1245060827_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1245060855_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

* * * *

Tilkkuiluharrastuksen myötä on kirjahyllyyni kertynyt jonkinasteinen kirjasto ;) Valikoimassa on niin suomen- kuin englanninkielisiäkin kirjoja, joista löytyy myös paljon kirjontaan liittyvää asiaa.  Ne ovat nyt viimeisen kahden vuoden aikana olleet luetuimmat kirjat. Niitä voisin kutsua vaikka terapiakirjoiksi ;)

1245061150_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

* * * *

Viidenneksi tähän haasteeseen voisi sitten laittaa ryhmän, joka sisältää niitä romaaneja, jotka ovat antaneet niitä hyviä lukukokemuksia. Kaikkia ei edes muista, mutta ovat aikanaan antaneet ajattelemisen aihetta. Muistiin palautui äkkiseltään mietittynä muutama.

Käännöskirjallisuudesta esimerkiksi "Äiti ja kaksi tytärtä", joka nimensä mukaisesti kertoi kahden tyttären ja äidin suhteesta, se eri puolista.

Laila Hietamiehen kirja "Sonja" oli ensimmäisiä suomalaisia nimekkäämpiä kirjailijoita, joita "uskalsin" ottaa käteeni. No sillä seurauksella, että oli luettava myös "Valkoakaasiat", joka oli itsenäinen jatko romaanille Sonja. Tapahtumat käynnistyvät naisen käsialalla kirjoitetuista muistelmista, jotka marsalkka Mannerheim saa Sveitsiin Genevenjärven rannelle. "Sonja-romaanissa herää eloon vuosisadan vaihteen keisarillinen Pietari täydessä loistossaan."

1245061474_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Viimeisimpiä tuttavuuksia, siis paremmin muistettu ;), Anna-Leena Härkösen "Ei kiitos".  En aikaisemmin ole lukenut Härkösen kirjoja, joten halusin tutustua kirjailijaan kun aihekin oli "arkaluontoisuudessaan" poikkeava. Pitkästä aikaa pidinkin kädessäni selaista kirjaa, joka sai minut yhtaikaa nauramaan ja samalla myös ajattelemaan naisena olemista.  Räväkkä kirja, mutta paljon mietittävää...

* * * *

Tässä siis jonkinlainen otos luetuista kirjoista. Niistä, jotka tähän hätään monien luettujen kirjojen joukosta satuin "bongaamaan". Nyt sitten loppuviimeksi tulee mieleen NallePuhin mietekirja, erilaiset runokirjat, jne jne... joten kai sitä sitten onn tullut luettua.

Mielenkiintoisia kirjoja löytyy varmaan kaikkien lukijoitteni kirjahyllystä ja muistoista, tällä kertaa haastan

Vekin

Eijan

ja

Letun

Jään mielenkiinnolla odottamaan lukuelämyksiänne :)